NATO saveznice
47

Turska, Rumunija i Bugarska potpisale sporazum o zajedničkom deminiranju Crnog mora

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
Turska, Bugarska i Rumunija potpisale su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju morskim minama koje prijete plovidbi u Crnom moru i transportu žitarica iz Ukrajine.

Yasar Guler, ministar odbrane Turske, navodi da sporazum predviđa stvaranje ciljne grupe za protuminske aktivnosti između tri NATO saveznika za rješavanje problema plutajućih mina.

"Zajedno smo odlučili potpisati protokol između tri zemlje kako bismo se učinkovitije borili protiv opasnosti od mina u Crnom moru poboljšavajući našu postojeću blisku saradnju i koordinaciju", rekao je Guler na zajedničkoj konferenciji u Istanbulu s rumunskim ministrom odbrane Angelom Tîlvărom i zamjenikom bugarskog ministra odbrane Atanas Zapryanov.

Guler je pozvao druge zemlje da sudjeluju u razminiranju kada rat završi. Inicijativa triju zemalja ima za cilj učiniti sigurnijim brodarstvo, posebno za brodove koji prevoze žito iz Ukrajine.

Ranije je bugarska vlada naglasila da se aktivnost skupine neće provoditi ni protiv jedne druge zemlje, a očekuje se da će operacija razminiranja u Crnom moru poboljšati interakciju i prijateljske odnose između sudionika.

Nakon potpisivanja sporazuma započet će proces operativnog planiranja u cilju izrade detaljnih dokumenata i uputa o djelovanju grupe. Ovaj proces može trajati i do nekoliko mjeseci.

Nakon početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, rumunski, bugarski i turski vojni ronilački timovi redovito neutraliziraju mine koje plove u njihovim vodama. U oktobru je otkriveno da ove tri zemlje po prvi put razgovaraju o stvaranju zajedničkih snaga za razminiranje Crnog mora.

Ove snage za uklanjanje mina neće se smatrati operacijom NATO-a, ali će postati prva velika zajednička akcija crnomorskih saveznika od početka rata punog opsega u februaru 2022. ​