Vatikan traži knjigu na uvid
24

Turska posjeduje Bibliju u kojoj Isus najavljuje Muhameda

Sarajevo-x.com
Turska tvrdi da posjeduje Bibliju staru 1.500 godina u kojoj piše da je Isus Krist najavio dolazak poslanika Muhameda. Papa Benedikti XVI je zatražio da pogleda knjigu koja je bila skrivana posljednjih 12 godina.

Knjiga čija je vrijednost procjenjena na 28 miliona dolara navodno sadrži Isusovo predskazanje o dolasku poslanika Muhameda, što je za Katoličku crkvu neprihvatljivo, tvrdi turski ministar turizma Ertugrul Gunay.

"Ukoliko bi ova Biblija bila prihvaćena to bi značilo da je Isus priznao da je čovjek, a ne Bog, a onda bi Sveto trojstvo bilo beznačajno. Isus je predvidio dolazak poslanika Muhameda, jer je u jednoj verziji Evanđelja, na pitanje kako će se poslanik zvati, odgovorio - Muhamed i opovrgnuo da je on Mesija, tvrdeći da će to biti Arapin", rekao je Gunay, prenosi portal Emirates.

Ministar Gunay je potvrdio kako je Vatikan zatražio da vidi knjigu koju su Turske vlasti otkrile 2000. godine u operaciji protiv krijumčarenja relikvija.

Biblija je zaplijenjena i dugo je bila u Ankari, u prostorijama Višeg suda, a uskoro bi trebala biti izložena u Etnografskom muzeju.