Guše glas novinara
60

Turska kritikovala Izrael zbog napada na novinare: Žele lišiti svijet tačne slike iz Gaze

L. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Direktor za predsjedničke komunikacije Fahrettin Altun kritizirao je Izrael zbog namjernog napada na novinare u Gazi nakon što je u petak ubijen još jedan palestinski novinar.

"Incident se dogodio samo oko pola sata nakon što je uživo prenosio TV sa terena. Želim da uputim najdublje saučešće njegovim najmilijima, od kojih je većina masakrirana ovim kukavičkim napadom", rekao je Altun.

Altun se oglasio nakon što je Mohammad Abu Hattab, palestinski dopisnik, ubijen u izraelskom napadu zajedno sa 11 članova njegove porodice.

"Namjerno ciljanje Izraela na novinare nastavlja se nesmanjenom količinom. Od 7. oktobra, oko 38 novinarskih profesionalaca je izgubilo život. Tako visok broj je bez presedana. Ovo je očigledno zbog sistematske kampanje Izraela da liši svijet tačne slike onoga što se dešava na terenu. Ovaj teror mora prestati. Civilizirani svijet mora doći k sebi suprotstavljajući se ovom ludilu!" naglasio je Altun.

Dodao je da su izraelski napadi na civile u Gazi stvorili apokaliptične scenesa hiljadama smrtnih slučajeva civila, među kojima su djeca, žene, starci, zdravstveni radnici i novinari.

"Dehumanizacija je dostigla nezamislive nivoe. Izrael također pokušava prigušiti bilo kakve autentične glasove sa zemlje besramno napadajući novinare koji samo rade svoj posao", upozorio je.