Značajna saradnja
45

Turska kompanija u Ukrajini otvara fabriku za popravljanje dronova Bayraktar

F. H.
Ministarstvo odbrane Ukrajine i turska kompanija Baykar Makina dogovorili su izgradnju servisnog centra za popravak i održavanje bespilotnih letjelica.

Sporazum o stvaranju servisnog centra za turske bespilotne letjelice potpisan je u okviru međuvladinog sporazuma između Ukrajine i Turske o saradnji u sektoru visoke tehnologije, avionske i svemirske industrije, koji je stupio na snagu u januaru 2023. godine.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane napomenulo je da će ovaj korak značajno ojačati saradnju između Kijeva i Ankare u odbrambenom sektoru i postati značajan doprinos odbrambenom kapacitetu Ukrajine, približavajući je pobjedi.

Kostiantyn Vashchenko, državni sekretar ukrajinskog Ministarstva odbrane, izjavio je da će centar za popravak i održavanje bespilotnih letjelica Baykar biti stvoren "u bliskoj budućnosti".

Turska kompanija Baykar dobila je od vlasti licence potrebne za proizvodnju bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 i Akıncı u Ukrajini u junu 2023. Sljedeći mjesec započela je izgradnja fabrike Bayraktar u Ukrajini.

Oleksii Reznikov, ministar odbrane Ukrajine, izjavio je ranije da će dronovi koji će se proizvoditi u fabrici biti opremljeni motorima proizvedenim u Ukrajini. Također će se stvoriti centar za obuku Bayraktar operatera različitih kategorija.