Svijet
0

Turska: Generalštab potvrdio napad na PKK u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turska ratna avijacija bombardirala je u ponedjeljak 70 ciljeva, odnosno uporišta kurdskih pobunjenika u Iraku, saopćio je generalštab turske vojske.

Avioni su izveli niz napada na uporišta gerilaca Kurdistanske radničke stranke (PKK) u oblastima Avasin-Basjan i Hakurk. Napadi su bili uspješni i avioni su se sigurno vratili u baze, prenio je Reuters.

Pritom se dodaje da su učinjeni maksimalni napori kako bi se "minimalizirale posljedice po civilno stanovništvo".

Prema ranijoj izjavi visokog dužnosnika iračkih pograničnih snaga, pet borbenih aviona je izvelo zračne napade na tri sela, ali nije bilo podataka o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Glasnogovornik snaga sigurnosti poluautonomne iračke oblasti Kurdistan Jabbar Javar je rekao da je napad turskih vojnih aviona trajao tri sata, ali da ne može reći koliko su ciljeva gađali i da li je bilo žrtava zato što je to rijetko naseljena oblast.

Ankara tvrdi da oko 3.000 pripadnika PKK-a boravi u planinskom području na sjeveru Iraka i da odatle izvode napade na mete u Turskoj.

Oko 100.000 turskih vojnika razmješteno je duž granice s Irakom. Ne očekuje se da će oni izvesti prekograničnu operaciju širih razmjera, ali se izvode povremeni manji napadi na uporišta kurdskih pobunjenika.

Turska, SAD i EU uvrstile su PKK-a na spisak terorističkih organizacija, a Ankara smatra tu grupu odgovornom za smrt 40.000 ljudi otkad je 1984. godine započela oružanu borbu za uspostavljanje kurdske države na jugoistoku Turske.