Svijet
1

Turska: Dužnost nam je zaštititi svoje ljude u Iraku, prihvatio to Bagdad ili ne

Klix.ba
Turski tenkovi u blizini Mosula (Foto: EPA)
Turski tenkovi u blizini Mosula (Foto: EPA)
Turske vlasti izjavile su kako će njihove trupe, koje su nedavno bez pristanka Bagdada ušle u Irak, tu ostati do daljnjeg.

Skupina od 250 turskih vojnika i nekoliko desetina oklopnih vozila ušla je u Irak da bi, kako je navedeno, osigurali turske oficire koji vrše obuku iračkih snaga u blizini grada Mosula, koji se od juna 2014. nalazi pod okupacijom tzv. Islamske države.

S druge strane, zvanični Bagdad je izjavio kako turska vojska nije dobila dozvolu za ovakvu akciju. Premijer zemlje Haider al-Abadi ovaj čin nazvao je uvredom i narušavanjem iračkog suvereniteta, te Turskoj dao 24 sata da povuče svoje snage sa iračke teritorije.

Ipak, Ankara smatra kako su druge države utjecale na ovakav stav iračkih vlasti, te dodala kako je Irak još ranije tražio veću tursku podršku u borbi protiv IDIL-a.

"Naša je dužnost zaštititi naše vojnike koji pomažu iračkim snagama. Stoga nam nije jasan stav Bagdada. Vjerovatno se radi o stranom utjecaju", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Kako je istakao, turske snage ostaju u ovoj bliskoistočnoj zemlji sve dok se ne "postignu sigurnosni uslovi za povlačenje", prenosi Reuters.