Stupa na snagu
60

Turci u strahu zbog novog zakona kojim se cenzuriše sloboda govora na društvenim mrežama

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Drakonski zakon turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je okarakterisan kao pokušaj cenzure slobode govora na društvenim mrežama stupa na snagu sljedeće sedmice, javlja The Guardian.

Kao primjer načina na koji se turski zakon primjenjuje, Guardian navodi slučaj novinara Oktaya Candemira. Naime, u njegov je stan je ovog septembra upalo 20-ak policajaca, a Candemir je strahovao od najgoreg scenarija budući da novinare koji kritikuju vladu često optužuju za terorizam.

Umjesto toga, jedan od policajaca izvukao je telefon i podsjetio ga na šaljivu objavu na Twitteru koju je objavio nekoliko dana ranije, a u kojoj ismijava televizijske emisija o osmanskim sultanima.

"Uhapšen sam prema članku 130. zbog vrijeđanja sjećanja na mrtvu osobu. Rekli su mi da klevećem osmanske sultanije", kazao je Candemir.

Nakon noći provedene u lokalnoj policijskoj postaji u Vanu, pušten je da se brani sa slobode. Prijeti mu kazna od dvije godine zatvora.

Internet je, navodi Guardian, mjesto na kojem se jasno osjeća sukob između liberalnih i autoritarnih stavova: web stranice društvenih mreža nisu zabranjene, ali njihovo korištenje može vas odvesti u zatvor.

Hiljade ljudi su svake godine hapšene zbog internetskih objava, obično zbog optužbi za vrijeđanje Turske ili predsjednika.

Novi zakon je kroz parlamentarnu proceduru prošao ovog ljeta i na snagu stupa ove sedmice. Bit će to značajan korak u naporima Ankare da kontrolira internetski sadržaj.

Novi zakon prisiljava platforme poput Twittera, Facebooka ili YouTubea da otvare ured u Turskoj ili imenuju predstavnika koji je će biti odgovoran vlasti.