Svijet
5

Tsarnaev pognute glave dočekao presudu za bombaški napad na Bostonski maraton

Klix.ba
Dzhokhar Tsarnaev danas je na Federalnom sudu u Bostonu proglašen krivim za bombaški napad na Bostonski maraton u kojem su život izgubile tri osobe, a preko 260 ih je povrijeđeno.

Tsarnaev je proglašen krivim po svih 30 tačaka optužnice od kojih 17 nosi smrtnu kaznu. Među ostalim, za zavjeru s ciljem upotrebe oružja za masovno uništenje, za upotrebu oružja za masovno uništenje sa smrtnim posljedicama, za pomaganje i podržavanje upotrebe oružja za masovno uništenje, za zavjeru i postavljanje bombe na javno mjesto, za upotrebu oružja, krađu i uništenje.

Kako navode američki mediji, Tsarnaev je bio u potpunosti smiren dok je porota izricala presudu u ovom slučaju. Bio je blijed, pognute glave i bez reakcije za zločin zbog kojeg će, najvjerovatnije, biti osuđen na smrtnu kaznu jer je proglašen krivim po svih 17 tačaka optužnice koje u sebi nose najstrožu kaznu.

Konačna presuda bit će izrečena u drugom dijelu suđenja. Prethodno, saslušana su 92 svjedoka tužilaštva dok je odbrana izvela četiri svjedoka koji su potvrdili da je Dzhokhar postavio dvije bombe na Bostonskom maratonu.