Provjera vjernosti?
79

Trump vrši pritisak na Pencea da spriječi glasanje u Kongresu za izbor novog predsjednika

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka savezna država Georgija izlazi na birališta radi glasanja u drugom krugu na kojem će se odlučiti hoće li demokrati izabranog predsjednika Joea Bidena kontrolirati Senat, javlja BBC.

Izbori se održavaju dan uoči zasjedanja Kongresa SAD-a kada bi trebalo da se učvrsti pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena, zbog čega je predsjednik Donald Trump iznio ideju da njegov potpredsjednik Mike Pence, koji će predsjedavati sjednicom, odgodi ili ometa ovjeru Electoral Collegea.

Trump je, na temelju argumenata skupa advokata i određenih zvaničnika Bijele kuće, ustvrdio da bi, umjesto da jednostavno djeluje u svojoj ustavom propisanoj ulozi, Pence mogao odgoditi ovjeru nakon srijede i u konačnici iznuditi odgovor na pitanje ko je pobijedio na izborima, javlja CNN.

"Neka tuže", poruka je grupe upućena Trumpu, navodeći ga da vjeruje da bi mogao ponovno završiti na Vrhovnom sudu.

Danas su otvorena birališta za dva senatska mjesta u južnoj saveznoj državi Georgiji, presudna za stjecanje kontrole nad gornjim domom američkog Kongresa.

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije, koja oba trenutno drže republikanci, odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog parlamenta.

Riječ je o drugom krugu jer u prvom, 3. novembra, niko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas.

Trebalo bi da demokrati osvoje oba mjesta u drugom krugu kako bi stekli potpunu kontrolu nad Kongresom, a s njom i moć da usvoje svoj dnevni red.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu. Pobijede li demokrati u obje, omjer u Senatu bit će 50-50, ali u tom slučaju presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Joe Biden je rekao da bi građani Georgije mogli oblikovati SAD u godinama koje dolaze. Donald Trump je glasačima kazao da im je to "zadnja šansa za spas Amerike" koju su voljeli.

U prvoj utrci su republikanski senator David Perdue (70) i demokrata Jon Ossoff (33).

U drugoj se utrci republikanska senatorica Kelly Loeffler (50) takmiči protiv crnačkog baptističkog svećenika Raphaela Warnocka (51).