Svijet
14

Zastrašujući trenutak potonuća katamarana punog turista snimljen kamerom

Klix.ba
Turistički katamaran na kojem je bilo više od 100 osoba prevrnuo se i potonuo u blizini obale Kostarike. U potonuću su preminule tri starije osobe. Zastrašujući trenutak potonuća snimio je jedan od turista GoPro kamerom.

Brod se prvo počeo naginjati na jednu stranu, a turisti su se očajno pokušali držati za stolove i stolice dok im je osoblje dijelilo pojaseve za spašavanje. Voda je počela navirati i već u sljedećem trenu katamaran (brod koji se sastoji od dva trupa spojena platformom) je bio prevrnut, a putnici zarobljeni između palube i vode.

Većina ih se uspjela izvući, ali nažalost tri osobe nisu. Na katamaranu je bilo 98 putnika i deset članova posade.

"Na početku nisam shvatala da je to ozbiljno jer sam pila Margarite i uživala, ali ubrzo su ljudi počeli klizati prema moru i vrištati. Sve se desilo veoma brzo", rekla je Alexis Esneault koja je snimila video.

Turisti su proveli više od sat vremena u vodi i vidjeli su trenutak kada su se Britanac, Amerikanac i Kanađanka udavili.

"Nismo mogli ništa uraditi. Nakon toga nisam mogla spavati sedmicama. Uvijek sam ih vidjela kada bih zatvorila oči", kazala je Alexis.

Uzrok prevrtanja bili su jaki vjetrovi. Turistička ruta katamarom od Los Suenos marine do Tortuga otoka je vrlo popularna i godišnje je pređe 2,4 miliona turista.

Vezani članci