Svijet
0

Tri evropska premijera traže nastavak opskrbe plinom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnici Bugarske, Moldavije i Slovačke, triju od nekoliko evropskih zemalja najteže pogođenih plinskim ratom, u srijedu su u Kijevu i Moskvi tražili da se obnovi opskrba plinom, prenose agencije.

Rusija i Ukrajina obećale su u utorak obnoviti opskrbu plinom evropskih zemalja, ali kad je plin nakratko bio pušten, dobava je opet bila prekinuta, a međusobne optužbe Moskve i Kijeva nastavljene.

Evropska komisija u srijedu je pozvala oštećene neka tuže ukrajinske i ruske energetske tvrtke, a članice Evropske unije potaknuo da zajednički traže zamjenske načine opskrbe.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji je s premijerima triju zemalja razgovarao u Moskvi, optužio je Ukrajinu da ugrožava Evropu, javljaju Reuters i AP.

"Bez obzira na to kakve papire Ukrajina podastrla, spalit ću ih", rekao je Putin i naglasio: "Mi smo obnovili dobavu i spremni smo nastaviti, ali je na drugoj strani ventil zatvoren. Niko, nijedna tranzitna zemlja, nema pravo koristiti se svojim statusom i kupce činiti taocima".

Bugarski premijer Sergej Stanišev upozorio je da su "milioni Evropljana taoci i doista pate", a "najveća opasnost za Rusiju i Ukrajinu jest gubitak povjerenja", prenosi Reuters.

Slovački premijer Robert Fico naglasio je da njegova zemlja ima plinskih pričuva za još 11 dana.

Za posjeta Kijevu Fico je premijerku Juliju Timošenko upozorio da će "nakon 12 dana (Bratislava) morati poduzeti mjere kakve još nikad nije poduzela", prenosi Reuters bez dodatnih objašnjenja.

Slovačka, koja je 6. januara proglasila vanredno stanje, a hiljadu tvrtki moralo je prekinuti proizvodnju, najavila je da će ponovno otvoriti nuklearne elektrane iz sovjetskog doba.

Dok Putin odgovornost prebacuje na Ukrajinu, predsjednik te zemlje Viktor Juščenko u srijedu je u Poljskoj razgovarao o krizi i optužio Rusiju da pokušava ovladati ukrajinskim plinovodom dugim 37.000 kilometara.

Rješenje se ne nazire unatoč višesatnu oduševljenju u utorak kad se vjerovalo da je završio plinski rat, prenijela je Hina.

Ruska energetska tvrtka Gazprom prekinula je isporuku plina Ukrajini 1. januara zbog spora oko cijene energenta za 2009.

Plinski rat dviju zemalja pogodio je milione ljudi, uglavnom u istočnoj Evropi.

Srbija je objavila da je njezin elektrosustav sada preopterećen jer su se, zbog nestašice plina, potrošači prebacili na druge izvore energije i zbog veće potrošnje mazuta snažno je poraslo onečišćenje u Beogradu.

Iz istog razloga Mađarska je u Budimpešti oglasila upozorenje na onečišćenje prvog stepena.

Potpuno su ovisne o ruskome plinu Bugarska, Bosna i Hercegovina i Slovačka.