Svijet
0

Tri britanska tinejdžera zaustavljena u pokušaju da pređu tursku grancu sa Sirijom

Klix.ba
Tri britanska tinejdžera, koja su u Turskoj spriječena u pokušaju da pređu granicu sa Sirijom kako bi se priključili IDIL-u, vraćena su u Veliku Britaniju.

Jedan 19-godišnjak i dvojica 17-godišnjaka zadržani su u policijskoj stanici u Londonu nakon što su uhapšeni zbog sumnje da pripremaju teroristički akt, saopćio je Scotland Yard.

Privedeni su na aerodromu Sabiha Gokcen u Istanbulu. Iz Engleske su odletjeli u Španiju, a potom u Tursku.

U izjavi se navodi kako je britanska policija obaviještena u petak da su dvojica 17-godišnjaka iz Londona nestala te da se pretpostavlja da putuju u Siriju. Službenici za terorizam upozorili su turske vlasti koje su reagovale i spriječile trojicu tinejdžera da odu u Siriju.

"U subotu tri muške osobe su se vratile u Veliku Britaniju i uhapšene su oko 11:10 sati zbog sumnje da su pripremali teroristički napada prema članu 5. Zakona o terorizmu 2006. Sva trojica su odvedena u policijsku stanicu u Londonu i ostat će u pritvoru", saopćeno je iz policije.

Ovaj slučaj dogodio se nakon što su tri britanske tinejdžerke, Kadiza Sultana (16), Shamima Begum (15) i Amira Abase (15), pobjegle od kuće i preko turske granice prešle u Siriju kako bi se priključile IDIL-u. Tamošnji izvori kazali su kako su tinejdžerke viđene u sirijskom gradu Raqqa.

Nakon toga, britanske vlasti pojačale su saradnju s Turskom kao bi spriječile svoje tinejdžere da se priključe zloglasnoj militantnoj organizaciji koja je do sada izvela na desetine egzekucija širom Bliskog istoka.