Svijet
0

Trend ubrzanog zatopljavanja

FENA
Svjetska meteorološka organizacija izvijestila je da je 2008. godina bila deseta najtoplija godina u povijesti. U izvještaju ove organizacije navodi se da je u ovoj godini zabilježena druga najniža razina leda na Arktiku.

Svjetska meteorološka organizacija navodi da su sve najtoplije godine zabilježene u posljednjih 12 godina. Dakle, zaključila je ova institucija, trend zatopljavanja se nastavlja.

U izvještaju Svjetske meteorološke organizacije stoji da je neuobičajeno toplo bilo u mnogim dijelovima Evrope te da su skandinavske zemlje imale najtopliju zimu ikad zabilježenu. Navodi se i da je količina ledenog pokrova Arktičkog okeana pala na drugi po redu najniži nivo od satelitskih mjerenja 1979. godine. Gotovo jedna četvrtina masivnog drevnog ledenog pojasa na otoku Ellesmere - stoji u izvještaju – nestala je.

To potcrtava brzinu kojom se klimatske promjene odvijaju na Antarktiku. Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud kaže da su ekstremni klimatski uvjeti, uključujući razorne poplave, velike suše, snježne oluje te toplinske i ledene udare, bili zabilježeni u mnogim dijelovima svijeta:

"Ako već moram izdvojiti jedan ekstremni klimatski događaj u 2008., mislim da je to ciklon Nargis koji je pogodio Mianmar i usmrtio gotovo 80 hiljada ljudi…i tako pred nas postavio veliki humanitarni izazov. I ovogodišnja sezona uragana bila je neuobičajena, prouzročivši štetu rasprostranjenu po Karibima, Centralnoj Americi i Sjedinjenim Državama."

Prvi put otkad se bilježe ovakve promjene i katastrofe, kaže Jarraud, šest uzastopnih tropskih ciklona dogodilo se na području Sjedinjenih Država. Tri razarajuće ciklone udarile su Kubu, a Haiti je pogodilo nekoliko uzastopnih ciklona, uslijed kojih je poginulo preko 500 ljudi. Monsunska sezona u Južnoj Aziji ove godine ocjenjuje se vrlo snažnom. U monsunima je izgubljeno preko dvije hiljade života, a bez domova ostalo je preko deset miliona. Dalje se navodi da je dugotrajna suša vladala u jugoistočnoj Australiji – u Viktoriji to je bila deveta najsušnija godina u povijesti.

Međutim, direktor Odjela za upravljanje podacima pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Omar Baddour kaže da supsaharska Afrika ove godine nije bila izložena suši:

"Ono što primjećujemo već drugu godinu su velike poplave na području supsaharske Afrike. Bilo je neobično što ove godine nismo morali izvještavati o velikim sušama u tom dijelu afričkog kontinenta. To znači dvije stvari. Jedna je da su to dobre vijest za farmere. No, one su prouzročile i posljedice humanitarne prirode."

Supsaharska Afrika, uključujući Zapadnu i Istočnu Afriku, kaže se u izvješću, pogođena je obilnim kišama, koje su prouzročile najveću ikada zabilježenu poplavu u Zimbabweu te pogodile više od 300 hiljada ljudi u Zapadnoj Africi tokom sezone monsuna.