Sprema se nova oluja
5

Tornado opustošio zapad i jug Amerike, 21 osoba poginula dok ih je milion bez struje

S. Š.
(Foto: EPA-EFE)
Broj mrtvih usljed razornog tornada porastao je na 21 nakon zvaničnih izvještaja o tornadu u najmanje osam država Amerike na srednjem zapadu i jugu, ostavljajući pustoš za sobom i uz prilike za još vremenskih nepogoda.

Do prekida u električnom snabdijevanju zahvatio je ogroman dio SAD-a, od Arkanzasa do New Yorka i dostigao preko milion korisnika u subotu poslijepodne, zvaničnim podacima.

Do nestanka struje došlo je usljed vremenskih nepogoda koje se pomjeraju prema sjeveroistoku, dok se dijelovi srednjeg zapada i juga polako oporavljaju od razornog tornada koji je pogodio ove dijelove zemlje u petak.

Oluja je napravila štetu u više država, uključujući Arkanzas, Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee i Iowa.

U međuvremenu, dolina Ohajo, sjeveroistok i srednji Atlantik spremni su za jake vjetrove i jake oluje s grmljavinom, prognozirala je Nacionalna meteorološka služba.

Grad, snažni udari vjetra do 115 kilometara na sat i nekoliko tornada mogući su u dijelovima Ohaja, Zapadne Virdžinije, Pensilvanije i New Yorka gdje su također izdata upozorenje na jake udare vjetra sa grmljavinom.

Krov pozorišta srušio se u petak uvečer u Belvidereu u Ilinoisu, oko 112 kilometara severozapadno od Čikaga, usred jake oluje, pri čemu je jedna osoba poginula, a 28 povrijeđeno, piše USA Today.

Smrtonosni tornado dolazi samo sedmicu nakon što je rijedak, dugi twister ubio 26 ljudi u Mississippiju.