Rizične vremenske prilike
49

Toplotni val u SAD-u odnio 18 života, ekstremne temperature se nastavljaju i narednih dana

S. Š.
Temperatura od 48 stepeni Celzijusa u jugozapadu SAD-a - 119 stepeni Farenhajta (Foto: EPA-EFE)
Temperatura od 48 stepeni Celzijusa u jugozapadu SAD-a - 119 stepeni Farenhajta (Foto: EPA-EFE)
Toplotni val zahvatio je veći dio juga Sjedinjenih Američkih Država, a sudeći prema prognozama meteorologa, ekstremne vremenske prilike nastavit će se i u narednim sedmicama.

"Opasni, dugotrajni i rekordni toplotni val nastavit će se nad jugozapadom, posebno u niskim pustinjskim područjima, s ekstremno visokim temperaturama koje će se ovog vikenda proširiti i na sjever u centralne dijelove", rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Mussie Kebede .

Osim vrućine na jugozapadu, "predviđeno je da će vrućina i vlaga stvoriti široko rasprostranjene indekse topline od 45 stepeni širom srednjeg juga, jugoistočne i obale Zaljeva do kraja ovog vikenda", dodao je.

Više od 75 miliona Amerikanaca bilo je pod upozorenjima o vrućini.

Uslijed visokih temperatura, od toplotnog vala evidentirano je 18 potvrđenih smrtnih slučajeva u području metroa u Phoenixu, uz 69 drugih smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s vrućinom od 15. jula.

Guvernerka Katie Hobbs je u petak u pismu zatražila od državnih komunalnih preduzeća da dostave planove za sprječavanje i reagovanje na visoke temperature i da se sastanu kako bi razgovarali o infrastrukturi električne energije u budućem toplotnom valu.

"Kako se ovaj razorni toplotni val nastavlja, rizik od smrti, bolesti i povreda uzrokovanih vrućinom samo će se povećavati", navela je Hobbs u pismu, prenosi USA Today.