Pronalazak planinara
76

Topljenje glečera u Švicarskoj otkrilo ljudske ostatke i olupinu aviona iz 1968. godine

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rekordne temperature u Evropi tope i alpske glečere, što je dovelo do otkrića dva tijela i aviona koji se srušio 1968. godine.

Visoke temperature tope glečere u Švicarskoj otkrivajući njihove tajne, a planinari su ovog ljeta naišli na dva seta neidentifikovanih ljudskih ostataka i olupinu aviona koja je nestala prije više od pola stoljeća.

Dvojica francuskih alpinista pronašli su ljudske kosti prošle srijede dok su se penjali na glečer Chessjen u južnom kantonu Valais, potvrdio je glasnogovornik policije.

"Posmrtni ostatci alpinista otkriveni su u blizini stare staze koja se ne koristi već desetak godina", rekao je Dario Andenmatten, upravnik planinske kolibe Britannia odakle mnogi alpinisti počinju svoje uspone.

Dvoje planinara su vjerovatno otkrili posmrtne ostatke samo zato što su pratili staru kartu. Budući da je od tijela ostalo malo osim kostiju, Andenmatten je rekao da vjeruje da je osoba umrla "negdje 1970-ih ili 1980-ih godina".

Sedam dana ranije, još jedno tijelo pronađeno je na glečeru Stockji, sjeverozapadno od Matterhorna.

U oba slučaja, policija Valaisa je rekla da je proces identifikacije ljudskih ostataka putem DNK analize još uvijek u toku i da će trajati nekoliko dana.

Policija u alpskom regionu vodi listu od oko 300 slučajeva ljudi koji se vode kao nestali od 1925. godine.

Na njoj se nalazi i milioner, vlasnik lanca supermarketa Karl-Erivan Haub koji je imao državljanstvo Njemačke, Rusije i SAD-a. On je nestao 7. aprila 2018. godine u regiji Zermatt dok je trenirao za skijaško natjecanje.

Njemački mediji smatraju da je tijelo otkriveno na glečeru Stockji Haub, koji je proglašen mrtvim 2021. godine.

Međutim, jedan od dvojice planinara koji su otkrili tijelo rekao je za list Blick da je odjeća koju su pronašli bila "u stilu 1980-ih".

"Tijelo je mumificirano i oštećeno, ali skoro kompletno", rekao je planinar Luc Lechanoine.

Tokom prve sedmice augusta, vodiči su na planinama pronašli i olupinu aviona koji se srušio iznad Altesch glečera u junu 1968. godine.