Svijet
38

Tony Blair se izvinio zbog invazije na Irak: Indirektno smo pomogli uspon IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši britanski premijer Tony Blair tokom gostovanja na jednoj američkoj televiziji izvinio se javnosti zbog grešaka tokom rata u Iraku od 2003. do 2011. godine, priznavši da je to indirektno dovelo do stvaranja i uspona tzv. Islamske države.

Uzrok intervencije SAD i Velike Britanije bilo je navodno oružje za masovno uništenje kojima je raspolagao režim tadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Međutim, nakon Husseinovog hapšenja oružje nije pronađeno, a javnost je cijelu intervenciju proglasila jednom velikom greškom, prenosi CNN.

"Izvinjavam se zbog činjenice da su obavještajni podaci kojima smo raspolagali bili pogrešni. Također se izvinjavam i zbog grešaka u planiranju i sprovođenju pojedinih akcija. Smatram i da smo pogrešno procijenili šta će se desiti nakon svrgavanja režima Saddama Husseina", rekao je Blair, koji je dužnost premijera Velike Britanije obnašao od 1997. do 2007.

Naime, nakon što je svrgnut irački režim, država je pala u još veće sektaško nasilje pri čemu je, prema pojedinim procjenama, poginulo više od 500.000 ljudi.

Tada su se pojavile i mnoge naoružane skupine među kojima je bila i Al-Kaida u Iraku, koja će se kasnije odvojiti od matične organizacije i postati Islamska država u Iraku i Šamu, a koja se razvila u današnju tzv. Islamsku državu pod čijom kontrolom se nalaze veliki dijelovi Sirije i Iraka.

"Mislim da u svemu tome postoje elementi istine. Na kraju krajeva ne možete reći da oni koji su svrgnuli Saddama Husseina u 2003., nisu dijelom odgovorni za ono što se dešava u 2015. godini", zaključio je Blair.