Svijet
0

Timošenko optužila Juščenka za "ciničnu" operaciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko osudila je u srijedu u Parizu "ciničnu" operaciju koju su istog dana izvele službe sigurnosti u sjedištu Naftogaza, optuživši indirektno predsjednika Viktora Juščenka da "paralizira" državnu kompaniju.

"Oni su htjeli da paraliziraju aktivnosti Naftogaza i prouzrokuju štetu na sistemu koji omogućava snabdijevanje Ukrajinaca plinom", izjavila je Timošenko za štampu nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Nekoliko sati ranije dvadesetak nepoznatih naoružanih osoba upalo je u sjedište Naftogaza u Kijevu. Službe su navele da se radilo o zapljeni dokumenata u okviru sudske istrage koja se odnosi na zvaničnike Naftogaza koji su uzeli 6,3 milijarde kubnih metara plina namijenjenog tranzitu, a u vrijednosti procijenjenoj na 870 miliona dolara.

Ukrajinska premijerka je indirektno optužila predsjednika Viktora Juščenka da stoji iza ove operacije.

"Samo vrlo malo naivnih političara i naivnih novinara vjeruje da su ukrajinske službe sigurnosti mogle da djeluju na tako ciničan i brutalan način bez odobrenja predsjednika", izjavila je Julija Timošenko za štampu.

Premijerka je nedavno odobrila ugovore koje su zaključili ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz, ali ih je ukrajinski predsjednik osudio, ocijenviši da su u suprotnosti s nacionalnim interesima.

"Ukrajinsko tržište plina će biti očišćeno od korupcije", izjavila je Timošenko optuživši autore operacije da su htjeli "staviti šapu" na prihod ukrajinske plinske kompanije.