Svijet
0

TIMES: Vrijeme je da Srbi dignu ruke od Kosova

FENA
Vrijeme je da Srbi dignu ruke od Kosova i da se skoncentrišu na svoju evropsku budućnost, piše u ponedjeljak londonski Times. Sinoć je srpska državna televizija javila da je glasalo potrebnih 50 posto od 6,6 miliona birača ali, nastavlja list, samo nakon što su premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić preko televizije apelovali na birače da glasaju.

Times piše da je poslije njihovog apela došlo do povećanja izlaznosti, ali i do upozorenja nekih nezavisnih posmatrača da je, pod pritiskom da se namakne potreban broj glasača, bilo i neregularnosti.

Koštunica se nadao da će referendum obilježiti izlivi tradicionalnog srpskog patriotizma uoči dugoočekivane odluke specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisaarija o budućem statusu Kosova, ali slab odziv birača pokazao je raširenu apatiju prema političarima u Beogradu i neuspjeh pokušaja da se probude neke nacionalističke strasti, piše Times.

Ahtisaari će najvjerovatnije ponuditi neku formu uslovne nezavisnosti za Kosovo, ali je nagovijestio da bi mogao da odloži konačnu odluku.

Strahuje se, međutim, da bi neko duže odlaganje ili ruski veto u Vijeću sigurnosti mogli da dovedu do jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca, piše Times.