Slučaj istraživao FBI
4

"Ti si moj tajni agent ljubavi": Pukovnik odavao nuklearne tajne SAD-a preko sajta za upoznavanje

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Penzionisani pukovnik američke vojske u Nebraski optužen je za slanje povjerljivih podataka jednoj osobi preko stranice za upoznavanje stranaca.

David Franklin Slater (63) bio je zaposlen do 2022. u američkoj Strateškoj komandi (Stratcom), koje nadzire američki arsenal nuklearnih projektila.

Uhapšen je u subotu, a pred sudom će se pojaviti u utorak. Dužnosnici kažu da je nezakonito prenosio dokumente koji bi se "mogli koristiti za štetu Sjedinjenim Američkim Državama".

Optužni dokumenti objavljeni u ponedjeljak govore da je Slater proslijedio informacije koje je saznao iz povjerljivih Stratcomovih brifinga koji se odnose na rusku invaziju na Ukrajinu osobi za koju je vjerovao da je žena u Ukrajini.

U razmjeni poruka često su ga pitali o tajnama američke nacionalne odbrane, rekli su tužioci u ponedjeljak.

"Dragi, šta se prikazuje na ekranima u posebnoj sobi?? Vrlo je zanimljivo", stoji u jednoj poruci poslanoj 11. marta.

"Ti si moj tajni agent. S ljubavlju", rekao je kontakt 23. marta nakon što je zatražio informacije o određenoj zemlji.

Istražitelji su redigirali o kojoj je zemlji kontakt pitao.

"Dragi moj Dave, hvala na vrijednim informacijama" i "ti si moj tajni doušnik ljubavi!" kontakt poslan u drugim porukama.

U dokumentima se ne navodi koga je Slater kontaktirao niti naziv stranice za upoznavanje stranaca. Slučaj su istraživali FBI i Ured za posebne istrage Zračnih snaga.

"Pojedinci s pristupom strogo povjerljivim informacijama imaju određene odgovornosti. Optužbe protiv Slatera dovode u pitanje je li on izdao te odgovornosti", rekla je državna tužiteljica okruga Nebraska Susan Lehr.

Optužen je za jednu tačku za urotu i dvije za neovlašteno otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani. Prijeti mu do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Optužnica je objavljena nekoliko sati nakon što se američki pilot iz Zračne nacionalne garde Massachusettsa izjasnio krivim po šest tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje i prijenos informacija nacionalne odbrane. Jack Teixeira mogao bi dobiti do 16 godina zatvora.