Svijet
0

The Times: Spor oko šerijatskog prava u Britaniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nadbiskup kanterberijski i poglavar Anglikanske crkve dr. Rowan Williams našao se na udaru kritika i zahtjeva za smjenu nakon što je pozvao da se dijelovi šerijatskog zakona (oni koji se tiču porodičnog prava i finansija) uvedu u britansko zakonodavstvo.

The Times piše u subotu da je dr. Williams naročito razljutio članove sinoda Anglikanske crkve, koji kažu da je njegov moralni autoritet, inače već poljuljan sporom oko odnosa prema homoseksualcima, dodatno potkopan nakon najnovijih izjava.

Ogorčena je i britanska javnost, a čak se i princ Charles, poznat po dobrim odnosima s islamom, distancirao od pogleda dr. Williamsa.

Anglikanski poglavar je poznat kao visoko obrazovan i misaoni čovjek, koji vjeruje da je njegova pozicija platforma za iznošenje ideja i, potencijalno, promjenu svijeta; poznato je međutim i da mnogi vjernici ne razumiju njegov kompliciran način izražavanja.

Times piše da su savjetnici anglikanskog poglavara iznenađeni silinom napada na njega, dok The Independent smatra kako je on morao biti svjestan da će njegova intervencija u korist nekih aspekata šerijatskog zakona biti shvaćena kao povlađivanje često brutalnoj upotrebi toga zakona.

Times stoga smatra kako bi bilo bolje da se dr. Williams, koji izgleda ne shvata šta je njegova uloga, povuče u akademske krugove iz kojih potiče, gdje može voditi sofisticirane rasprave izvan pogleda široke javnosti.