Svijet
0

The Times: Smjela odluka Georgea Busha

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Svi britanski listovi pišu u četvrtak o govoru američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji je u srijedu upozorio da će u Iraku uslijediti dug period previranja i krvoprolića ako se američke snage prerano iz njega povuku.

Američki kritičari rata u Iraku već mjesecima govore da je tamo "novi Vijetnam", piše The Times i konstatira kako je odluka predsjednika SAD-a da iskoristi Vijetnam kao argument za veće američko strpljenje u Iraku bila politički veoma smjela.

Javno mnijenje svojevremeno je ubrzalo sudbonosno američko povlačenje iz Vijetnama i moglo bi odigrati sličnu ulogu kada je Irak u pitanju.

Nakon pojačanih američkih operacija u centralnom Iraku i nove strategije protiv pobunjenika, sigurnosna situacija je bolja i general David Petraeus će moći Kongresu sljedećeg mjeseca kazati da je napredak postignut.

Na političkom planu, međutim, u Iraku i dalje vlada potpuna paraliza i premijer Nuri al-Maliki je izgubio podršku ne samo sunita i sekularnih političara već i većine građana, piše u Timesu.

Iraku su potrebni politički uspjesi koji bi pratili vojne. Moguće je da će za njih biti potrebno pomirenje na lokalnom nivou i opće odbacivanje nasilja, piše ovaj list.