Svijet
0

"The Guardian": Svijet gleda Liban, kao i Sarajevo, ne poduzimajući ništa

FENA
Začuđujuće je to što svijet i dalje radije posmatra nego što se usuđuje nešto poduzeti dvije sedmice nakon izbijanja krize u Libanu, ocjenjuje u četvrtak The Guardian u redakcijskom komentaru.

List podsjeća na, kako navodi, međunarodnu sramotu 90-tih godina kada je cijela Evropa gledala kako se napada civilno stanovništvo u Sarajevu s okolnih brda, kao i na neuspjeh Ujedinjenih naroda da spriječe genocid u Ruandi. Evropske vlade, zaključuje Guardian, ne reaguju ni u slučaju Libana.

Rimska konferencija očekivano se završila neuspjehom, jer su Sjedinjene Države, uz podršku još jedino Britanaca, blokirale zajedničko saopćenje kojim bi se zatražilo trenutno primirje. Amerika je tim potezom samo još više navukla neprijateljstvo arapskog svijeta, piše Guardian, dok je Britanija na njenu sramotu dio toga.

List u redakcijskom komentaru predlaže američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da otkaže put u Maleziju i vrati se na Bliski istok gdje bi trebalo da izvrši pritisak u korist prekida vatre.

Britanskoj šefici diplomatije Margaret Beckett Guardian savjetuje da odgodi odmor u Evropi i otputuje u Teheran gdje postoji britanska ambasada i gdje je njen prethodnik Jack Straw bio čest gost, a Iran i Sirija važan su faktor u ovoj bliskoistočnoj krizi.

Guardian zaključuje da Britanija ne bi smjela biti dio budalaštine novoga izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji pokušava utvrditi politički kredibilitet tako što će dokazati da je čvrst isto koliko i Ariel Sharon.