Svijet
0

The Guardian: Saakašvilijeva "Izblijedjela ruža"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
The Guardian u uredničkom komentaru pod naslovom "Izblijedjela ruža" piše u petak da je, četiri godine nakon što su masovne demonstracije srušile postsovjetski režim u Gruziji i na predsjednički položaj dovele mladog pravnika obrazovanog u Americi, Mihail Saakašvili sada i sam suočen s nezadovoljstvom naroda.

Njegova reakcija je, međutim, bila mnogo oštrija od one koju je lično iskusio od čovjeka kojega je smijenio - Eduarda Ševernadzea.

Mihail Saakašvili je za najveću političku krizu s kojom je suočen otkako je preuzeo vlast optužio Rusiju, kao što to uvijek čini. No, ističe uvodničar lista, ovaj put ni NATO ni Evropska unija, organizacije u koje Gruzija želi da se učlani, nisu u to povjerovali.

The Independent piše, međutim, da ne treba olako odbaciti tvrdnje predsjednika Saakašvilija da Rusija stoji iza najnovijih nemira, ali da usprkos tome nije lako opravdati odluku da uvede vanredno stanje.

Očigledno je da su mnogi u Gruziji nezadovoljni njegovom vladavinom, a način na koji je odgovorio na antivladine proteste, bez obzira na vanjske provokacije, nije u skladu s demokratskim ponašanjem, napominje Independent.