Svijet
0

Teški pregovori Musharraf-Bhutto o podjeli vlasti

FENA
Foto: AFP; Benazir Bhutto
Foto: AFP; Benazir Bhutto
Predsjednik Pakistana Pervez Musharraf i bivša premijerka u egzilu Benazir Bhutto započeli su pregovore o podjeli vlasti, s posebnim ciljem da predsjednik Musharraf napusti ulogu komandanta oružanih snaga, saopćio je u ponedjeljak ministar Sher Afghan Niazi.

General Musharraf, na vlasti od 1999. nakon državnog udara bez prolijevanja krvi, i Benazir Bhutto, koja je u dva navrata bila premijer, sastali su se u petak u Abu Dhabiju, saopćio je ministar za parlamentarne poslove Afgan Niazi. Međutim, zasad, nisu uspjeli da postignu nikakav dogovor, rekao je on.

Musharraf i Bhutto su razmatrali uvjete eventualne podjele vlasti pred približavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, izbjegavajući ustavne amandmane, koji bi Musharrafu omogućili da se ponovo kandidira a Benazir Bhutto da postane po treći put novi šef vlade, izvještavaju pakistanski mediji.

Niazi je izjavio da je Musharraf spreman da napusti uniformu da bi osigurao podršku stranke Benazir Bhutto.

Bhutto traži amandan koji bi joj omogućio da treći put vodi vladu. Eventualni dogovor bi trebao da predvidi odustajanje od pravosudne procedure za korupciju, zbog koje je bila primorana da nađe egzil u Velikoj Britaniji 1998.

Međutim, ona je u nedjelju saopćila da ne prihvata nikakav dogovor ako Musharraf ne odustane od uloge komandanta vojske.