Kirgistan
0

Teške posljedice po ekonomiju zbog etničkog nasilja

FENA
Kirgistanska ekonomija pretrpjela je težak udarac uslijed vala etničkog nasilja u ovom mjesecu i trpjet će još više dok ne dođe do pomirenja između dvije vodeće etničke grupe, izjavio je ekonomist Ujedinjenih nacija.

Sukobi između Uzbeka i Kirgiza razorili su jug bivše sovjetske republike i ostavili za sobom 400.000 izbjeglica koje su pobjegle pred nasiljem u siromašnoj zemlji sa 3,5 miliona stanovnika.

"Oni će se suočiti s problemima u poljoprivredi, problemima u trgovini", izjavio je "Reutersu" visoki ekonomist u Razvojnom programu UN-a Ben Slay.

"U junu ćemo biti svjedoci velikog pada u ekonomskim aktivnostima na jugu zemlje. Bit ćemo svjedoci pada u trgovini, prodaji, u robama vezanim za poljoprivredu", kazao je.

"Uzbeci i Kirgizi na jugu živjeli su zajedno milenijima. Trenutno je to zajedništvo razbijeno", izjavio je Slay.

Kirtgistan, muslimanska zemlja na zapadnoj kineskoj granici, postala je nemirna nakon što su sukobi slabog intenziteta eksplodirali u veliko etničko nasilje u ovom mjesecu u blizini gradova Oša i Džalal-Abada.

Ubijeno je možda i 2.000 ljudi, tvrdi vlada, a brojni biznisi su zbrisani tokom sukoba upravo u vrijeme kada je krhka ekonomija počela da se uzdiže nakon godina stagnacije. Bruto domaći proizvod porastao je za 11 posto u prvom kvartalu ove godine.

Osiromašena vlada, koja se također priprema za referendum o ustavnoj reformi u nedjelju, sada se suočava s golemim troškovima obnove nemirnog juga dok se neki od izbjeglica počinju vraćati u svoje razrušene domove.