Svijet
7

Teroristi odgajani na "američki način": Šta znamo o napadačima u Teksasu?

Klix.ba
Elton Simpson i Nadir Soofi počinitelji su napada na Curtis Culwell Center u Teksasu, a dva dana poslije mediji otkrivaju da se radilo o dva naizgled dobroćudna čovjeka.
Elton Simpson i Nadir Soofi
Elton Simpson i Nadir Soofi

Dok je jedan opisan kao mirna osoba koja je u isto vrijeme 2011. godine osuđena na tri godine uslovne kazne, drugi je bio privrženi otac koji je svoga sina stavljao na prvo mjesto. Sve se promijenilo 3. maja kada su obojica ubijeni nakon ranjavanja policajca.

Podsjećamo, takmičenje u crtanju poslanika Muhameda koje je u nedjelju održano u teksaškom gradiću Garland pretvorilo se u neuspjeli teroristički akt u kojem su jedine žrtve bili planeri samog napada.

Elton Simpson

Elton Simpson poznat je kao twitteraš koji je najavio napad putem društvene mreže napisavši kako se nada da će njega i njegovog partnera „Allah prihvatiti kao mudžahedine“. U istoj poruci Simpson je obznanio vjernost „lideru vjernika“ za kojeg stručnjaci poput Paula Cruickshanka tvrde da je zapravo Abu Bakr al Baghdadi.

Prije četiri godine Simpson je kažnjen zbog davanja lažnog iskaza vezanog za putovanje u Somaliju kako bi se pridružio džihadistima.

Foto: AFP
Foto: AFP

Predsjednik islamskog centra kojeg je Simpson posjećivao, Usama Shami, tvrdi da je izgrednik bio lijepo vaspitan. Ipak, nakon što je čuo vijest o napadu Shami je ostao zaprepašten zajedno sa Simpsonovim rođacima.

"Mislimo na one koji su patili zbog ovoga napada koji je ništa osim čina bezrazložnog nasilja. Mislimo i na policajca koji je ranjen vršeći svoju dužnost", rekao je jedan Simpsonov rođak, a prenosi CNN.

Simpsonov otac Dunston Simpson rekao je da je njegov sin radio kao tehničar u zubarskoj ordinaciji, te da je prešao na islam nakon čega su nastali značajni problemi.

Nadir Soofi

Drugi napadač, Nadir Soofi, odgojen je prema ustaljenom američkom običaju, a u posljednje vrijeme bio je pogođen događajima na Bliskom istoku.

Njegova majka Sharon Soofi koja se udala za njegovog oca Pakistanca novinare je obavijestila kako njen sin ima osmogodišnjeg sina od kojeg se nije odvajao.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Bio mu je sve. Nije mi jasno zašto je ovo učinio i iza sebe ostavio malog dječaka", rekla je Sharon Soofi koja je nakon razvoda ostala bez sinova koji su otišli živjeti u Pakistanu sa ocem gdje su pohađali privatnu školu. Istu su kasnije napustili kako bi se vratili u SAD da bi živjeli sa majkom.

Za razliku od Simpsona, Soofi nije imao doticaja sa kršenjem zakona, a njegov susjed Tim Rains tvrdi da mu je pomagao prilikom bolesti srca prije godinu dana.

Policija je saopćila kako nije imala saznanja niti naznake da bi se napad u Garland, koji je ostao neisvršen, uopće mogao desiti.

Gosti izložbe crteža

Jedan od značajnijih posjetitelja događaja organizovanog u Curtis Culwell Centeru bio je holandski desničarski političar i kritičar islamske kulture Geert Wilders kojem su dva američka kongresmena Keith Ellison i Andre Carson pokušali zabraniti ulazak u SAD, ali bezuspješno.

Geert Wilders (Foto: AFP)
Geert Wilders (Foto: AFP)

Izložba crteža direktno je inspirisana terorističkim napadom u Parizu kada su Cherif and Said Kouachi ubili 12 radnika satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

ironično, u januaru ove godine u Curtis Culwell Centeru organizovan je događaj pod nazivom "Stani uz Poslanika časno i i poštovanjem" na kojem je bilo riječi o borbi protiv stereotipa prema muslimanima i islamu.