Svijet
9

Terorist Amedy Coulibaly snimao dok ubija taoce u supermarketu

Klix.ba
Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly
Terorist Amedy Coulibaly koji je u supermarketu u Parizu početkom ovog mjeseca ubio četiri osobe koje je držao kao taoce, sve je snimio kamerom, otkrio je američki obavještajac za CNN.

Ove su informacije potvrdile izvještaj novinara francuskog L'Exoressa Erica Pelletiera, koji je objavio da je Amedy Coulibaly snimio sedam minuta napada, uključujući i trenutke kad je ubio troje ljudi,

Pelletier je rekao da je Coulibaly koristio kompjuter u supermarketu te da je emailom poslao kopiju videa prije nego ga je ubila policija.

Coulibaly je posjedovao GoPro kameru, koju je pričvrstio na prsima, nakon čega je izvršio teroristički napad 9. januara. Francuski istražitelji su pregledali snimak.

Terorist se navodno pokušao konektovati putem svog kompjutera, a kada nije uspio, koristio je jedan od kompjutera u prodavnici. Istražitelji su pomoću tog kompjutera pokušavali utvrditi s kim je sve bio povezan Coulibalyjem, koji je dan prije napada ubio policajku. Vjeruje se da je njegova djevojka Hayat Boumeddiene učestvovala u planiranju terorističkog napada te da je pobjegla u Siriju.

Dva dana prije nego je Coulibaly ubijen, braća Said i Cherif Koucahi su napali redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo te su ubili 12 i povrijedili 11 ljudi. Ubijeni su istog dana kao i Coulibaly.