Napeta situacija
17

Tenzije na dalekom istoku: Avion američke mornarice nadlijetao Tajvanski tjesnac, Kina bijesna

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izviđački avion američke mornarice preletio je u ponedjeljak Tajvanski tjesnac, u manevru s namjerom da potvrdi pravo na djelovanje u međunarodnom zračnom prostoru uprkos oštrim protivljenjima kineske vojske.

U saopćenju, Sedma flota SAD-a je istakla da je let P-8A Poseidona iznad "vodenog puta" koji razdvaja Kinu i samoupravnog otoka Tajvana izveden u skladu s međunarodnim pravom, pokazujući "predanost Sjedinjenih Američkih Država slobodnom i otvoreni Indo-Pacifiku.”

No, glasnogovornik kineskog Istočne komande Narodne oslobodilačke vojske (PLA), pukovnik Shi Yi, optužio je Washington za reklamiranje leta i raspirivanje napetosti.

Let SAD-a "namjerno je poremetio regionalnu situaciju i ugrozio mir i stabilnost širom Tajvanskog tjesnaca", rekao je Shi u izvještaju na web stranici PLA-a na engleskom jeziku.

U saopćenju američke Sedme flote dodaje se da će SAD nastaviti "letjeti, ploviti i djelovati svugdje gdje međunarodno pravo dopušta, uključujući unutar Tajvanskog tjesnaca".

Komunistička partija Kine smatra Tajvan, demokratski uređen otok s 24 milijuna ljudi, dijelom svog suverenog teritorija iako ga nikada nije kontrolisala. Peking svakodnevno šalje vojne avione i brodove u Tajvanski tjesnac.