Svijet
0

Talijanska policija uhapsila više od 400 ljudi

FENA
Talijanska policija uhapsila je u četvrtak više od 400 ljudi u okviru opsežne akcije protiv ilegalne imigracije i krijumčarenja narkotika.

Većina tih osoba je uhapšena u noćnim klubovima ili u njihovoj blizini, kao i na drugim mjestima koja posjećuju narkodileri, a u samoj akciji su učestvovali i rumunski policajci.

Među uhapšenima su Rumuni, Marokanci, Talijani, Albanci, Grci i Kinezi, javila je novinska agencija Ansa.

Policijska akcija je bila uperena protiv krijumčara droge, ilegalne imigracije, ali i bandi specijaliziranih za krađe po kućama i za prostituciju.

U Italiju će u ponedjeljak doputovati još 15 rumunskih inspektora koji će raditi s talijanskom policijom u borbi protiv kriminala koji su počinili Rumuni, među njima i Romi.

Val oštrijih akcija policije uslijedio je nakon najave ministra unutarnjih poslova Roberta Maronija da će se vlada premijera Silvija Berlusconija, a posebno njegovo ministarstvo, svim silama obračunavati s kriminalom i ilegalnom imigracijom.

Koalicija desnice i ekstremne desnice, s Berlusconijem na čelu, pobijedila je na parlamentarnim izborima održanim sredinom aprila upravo zahvaljujući obećanjima da će učiniti sve kako bi se građani Italije osjećali sigurnije.

Ministar Maroni će sljedeće sedmice predstaviti novi zakon i strateški plan koji bi vlada trebalo da usvoji na prvom zvaničnom sastanku kabineta u srijedu, u Napulju.

Novi zakon predviđa da se dolazak imigranata u Italiju bez isprava tretira kao zločin, čime će prvi put ilegalna imigracija biti kažnjiva zatvorom.