Poremećaji na tržištu
44

Talibani sve uspješniji u borbi protiv droge, ali se u svemu tome pojavio i problem

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako su države kroz historiju nastojale gotovo u potpunosti iskorijeniti trgovinu drogom, to je često bilo osuđeno na propast. Ipak, Afganistan bi, na iznenađenje mnogih, mogao biti pozitivan primjer.

Britanski The Telegraph analizirao je borbu talibanske vlade u Afganistanu u iskorjenjivanju trgovine opijumom.

"Farme ove zemlje čine više od 80 posto svjetske proizvodnje opijuma, ali čak ni američka invazija 2001. godine nije učinila ništa kako bi poremetila promet droge iz ove države prema svijetu. Međutim, gdje je svjetska zajednica za borbu protiv droge podbacila, talibani bi mogli uspjeti", navodi se.

U aprilu 2022. godine, vjerske vođe izdale su naredbu kojom se zabranjuje uzgoj opijumskog maka. Godinu nakon naredbe, stručnjaci ističu kako je Afganistan nadomak najuspješnije borbe protiv narkotika u svjetskoj historiji.

"Proizvodnja maka je pala za 80 posto u prošloj godini. Pripadnici talibanskog pokreta idu od farme do farme te uništavaju usjeve i kažnjavaju prekršioce. Uzgoj u provinciji Helmand, koja je nekada proizvodila oko četiri petine afganistanskog maka i koja je bila centar britanskih operacija do 2015. godine, pala je na oko 2.500 hektara u odnosu na 320.000 godinu ranije", pojašnjava britanski list.

Međutim, stručnjaci također upozoravaju na nepredvidive posljedice ako se zabrana proizvodnje maka u Afganistanu održi.

"Proizvodnja opijata u zemljama poput Mijanmara i Meksika bi mogla procvjetati kako bi popunila prazninu koju su stvorili talibani, sa svim vrstama pratećih utjecaja na rute, trgovine ljudima, bande i lance opskrbe", ističe se u tekstu.

Nakon posljednje zabrane proizvodnje u Afganistanu 2000. godine, međunarodne cijene opijuma su porasle, a u Velikoj Britaniji je čistoća heroina koji se prodaje na ulicama pala sa 55 na 34 posto", navodi The Telegraph.

Ipak, koliko god nerealno zvučalo, zabrana proizvodnje maka mogla bi dodatno ugroziti afganistansku ekonomiju.

"Sama po sebi, afganistanska ekonomija opijata, uključujući domaću potrošnju i izvoz, činila je između 9 i 14 posto BDP-a zemlje 2021. godine", pojašnjava se.

Mnogi ističu kako je zabrana koju su uveli talibani samo način na koji se država želi približiti Zapadu.

"Zabrana proizvodnje maka nije šerijatska odluka već politička interakcija sa međunarodnom zajednicom", rekao je jedan od plemenskih vođa u Helmandu za britanski medij.

Ono što brine stručnjake jeste i to da bi zabrana maka mogla dovesti do naglog povećanja sintetičkih opioida.

"U izvještaju iz 2022. godine UN je naveo da bi suzbijanje moglo dovesti do zamjene heroina ili opijuma drugim supstancama od kojih neke mogu biti i štetnije od heroina. Takav je, primjera radi, fentanil", stoji u analizi.