Svijet
0

Talibani produžili rok za ubistvo Južnokorejaca

FENA
Foto Reuters
Foto Reuters
Talibani koji drže 22 južnokorejska taoca u Afganistanu odlučili su da im poštede život još samo dva dana, saopćio je provincijski guverner Maradžudin Patan, javila je danas AP.

Prema riječima Patana, guvernera provincije Gazni, rok za egzekuciju produžen je do srijede kako bi se omogućilo više vremena za dodatne pregovore o puštanju na slobodu talibanskih zatvorenika.

Talibanski lideri prethodno su naveli kao posljednji rok do kojeg će držati u životu južnokorejske taoce - ponedjeljak u 7.30 sati po srednjoevropskom vremenu, poslije čega će početi da ih ubijaju, rekli su, ukoliko afganistanska vlada ne ispuni njihove zahtjeve i ne oslobodi talibanske zatvorenike.

"Mi ćemo početi da ubijamo taoce ukoliko do sutra u podne (po lokalnom vremenu) talibanski zatvorenici ne budu oslobođeni", rekao je jučer portparol talibana Kari Mohamad Jusuf.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ocijenio je da je otmica južnokorejskih državljana sramna i da kidnapovanje žena u načelu nije u skladu s islamom.

Među 22 taoca iz Južne Koreje ima 18 žena.

Svi oni su oteti 19. jula iz autobusa kojim su putovali kroz provinciju Gazni, na putu Kabul-Kandahar, a tijelo jednog od talaca policija je pronašla u oblasti Mušeki, u distriktu Karabag, u istoj provinciji.

Otmica Južnokorejaca je najveća u Afganistanu od vojne intervencije koalicionih snaga pod vođstvom SAD krajem 2001. godine.

Pored talaca iz Južne Koreje talibani drže također jednog Nijemca i četiri Afganistanca koji su oteti dan ranije u susjednoj provinciji.