Ubijen vođa Al-Kaide
95

Talibani osudili američki napad u Kabulu: Ponavljaju se radnje iz prethodnih 20 godina

V. K.
Talibani nezadovoljni američkim aktivnostima u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Talibani nezadovoljni američkim aktivnostima u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su američke snage u napadu dronom u Kabulu ubile vođu Al-Kaide Aymana al Zawahirija, oglasili su se i predstavnici talibanskog pokreta te su osudili američki napad u Afganistanu.
U saopćenju koje je objavio glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid navodi se kako je američki napad dronom narušio međunarodne principe i sporazum koji je u Dohi potpisan između talibana i Sjedinjenih Američkih Država još tokom 2020. godine.

"Napad predstavlja jasno kršenje međunarodnih principa i sporazuma iz Dohe. Ovakve aktivnosti predstavljaju ponavljanje neuspješnih radnji iz proteklih 20 godina i protivne su interesima SAD-a, Afganistana i regije", rekao je Mujahid.

Napad u kojem je ubijen vođa Al-Kaide ujedno je i prvi napad američke vojske na teritoriji Afganistana otkako su u augustu 2021. godine talibani preuzeli vlast u ovoj državi.

Mujahid je također naglasio kako će eventualni novi napad američke vojske u budućnosti na teritoriji Afganistana naštetiti situaciji u ovoj državi upravo iz razloga što su talibani, prilikom preuzimanja vlasti, naglasili kako se teritorija Afganistana neće koristiti za bilo kakve aktivnosti usmjerene protiv bilo koje druge nacije.