Sjećanje na 40 miliona ubijenih
5

FOTO / Svjetski lideri obilježili kraj Prvog svjetskog rata i odali počast žrtvama

SRNA
Francois Hollande (Foto: AFP)
Francois Hollande (Foto: AFP)
Svjetski lideri obilježili su danas Dan primirja i završetak Prvog svjetskog rata polaganjem vijenaca i odavanjem počasti žrtvama tog sukoba.

Francuski predsjednik Francois Hollande položio je vijenac i zapalio plamen na grobu neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije.

Političari i članovi kraljevskih porodica održali su minute šutnje širom Evrope kao znak sjećanja na milione vojnika koji su izgubili živote.

Belgijski kralj Albert položio je vijenac u Briselu, a britanska kraljica Elizabeta Druga položila je cvijeće na spomeniku u centru Londona. Big Ben je posebnom zvonjavom obilježio jedanaesti sat, kada je primirje stupilo na snagu.

Barack Obama na groblju u Arlingtonu (Foto: AFP)
Barack Obama na groblju u Arlingtonu (Foto: AFP)
Iako se danas obilježava završetak Prvog svjetskog rata, Britanija, a po prvi put i Francuska, odale su počast svim žrtvama rata, prenio je AFP.

Američki predsjednik Barack Obama odao je počast na nacionalnom groblju u Arlingtonu "herojima koji su generacijama izuzetno služili SAD".

Prvi svjetski rat se odvijao na više kontinenata od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918. Posljedice rata bile su više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona mrtvih vojnika i civila.

I kraljica Elizabeta je odala počast žrtvama (Foto: AFP)
I kraljica Elizabeta je odala počast žrtvama (Foto: AFP)
Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, Franza Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914., koji je izvršio Gavrilo Princip. Napad Austro-Ugarske na Srbiju aktivirao je niz savezništava koji su pokrenuli lančanu reakciju objava rata.