(In)direktna podrška
72

Švicarci prekidaju višestoljetnu tradiciju: Pronašli način kako da vojno pomognu Ukrajincima

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Čini se da Švicarska popušta svoje protivljenje isporuci oružja Ukrajini, posebno tenkova Leopard njemačke proizvodnje. U planu je transakcija u kojoj će Švicarci oklopna vozila prodati natrag sjevernom susjedu, a Njemačka će ih potom poslati ukrajinskoj vojsci.

Prema pisanju Bilda , Švicarska u skladištu ima 96 rashodovanih Leoparda, od kojih sada namjerava prodati najmanje 25 natrag svom sjevernom susjedu, koji će popraviti i naknadno opremiti tenkove.

Političke strane su dugo raspravljale oko ovog transfera, no na kraju ga je Zastupnički dom u srijedu odobrio, uz uvjet da kupac bude stvarno i samo Njemačka.

Senat još mora izraziti svoju saglasnost, a vlada će imati posljednju riječ. Ona je već najavila da se neće protiviti transakciji.

Povratna prodaja švicarskih leoparda Njemačkoj dolazi u trenutku kada se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski namjeravao obratiti oba doma švicarskog parlamenta putem video linka u četvrtak poslijepodne.

Od švicarskih zakonodavaca želi zatražiti veću podršku u borbi njegove zemlje protiv ruskih agresora.

Dok Zeleni i socijaldemokrati traže veću podršku Ukrajini, konzervativni zastupnici su protiv, pozivajući se na dva stoljeća neutralnosti Švicarske, što je pomoglo zemlji da ostane izvan vojnih sukoba.