Svijet
0

Šverc droge i oružja većinom s Kosova i Albanije

FENA
Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) konstatirala je da u Crnoj Gori posljednjih godina djeluje osam dobro organiziranih grupa kriminalaca koje švercuju drogu, oružje i ljude većinom iz Albanije i s Kosova ka Zapadnoj Evropi.

Crnogorske kriminalne oranizacije vrlo su dobro organizirane i povezane su s organizacijama iz Zapadne Evrope, Južne Amerike i zemalja okruženja, podaci ANB-a dostavljeni odboru za sigurnost, koje su danas objavile podgoričke "Vijesti".

Sjedišta kriminalnih organizacija koje djeluju širom Crne Gore su u Podgorici, Baru i Rožajama, gdje postoje po dvije kriminalne organizacije, kao i Nikšić i Berane, gdje postoji po jedna.

Tajna policija procjenjuje da je najopasniji tzv. barski klan za koji se vezuje više ubistava, među kojima i ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, ali da nisu bezopasne ni tzv. podgorički i rožajski klan koji su povezani s albanskom mafijom.

Podaci tajne policije pokazuju da se u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina pojavilo više organiziranih grupa, koje se bave prekograničnim švercom narkotika iz Albanije, odakle se u Crnu Goru prebacuje najveća količina droge, ali i iz Afganistana, Turske i Južne Amerike.

Većina droge koja "uđe" u Crnu Goru "uhodanim kanalima" prenosi se ka zapadnoevropskim zemljama, kao krajnjoj destinaciji, dok se manja količina prodaje na domaćem tržištu. Kokain se u Crnu Goru doprema iz Južne Amerike vodenim i zračnim putevima, heroin iz Afganistana, preko Turske, Albanije i Crne Gore, pokušava se prebaciti do zapadnoevropskih zemalja, dok je marihuana uglavnom porijeklom iz Albanije, navodi tajna policija.

ANB zaključuje da su crnogorski kriminalci dio "organiziranog lanca transfera većih količina narkotika prema Srbiji, BiH, Hrvatskoj i dalje prema zemljama zapadne Evrope".

Crnogorske kriminogene strukture većinom švercuju drogu, ali se bave i krijumčarenjem oružja i eksplozivnih naprava, pri čemu se većinom oružje trampi za drogu, čemu posebno godi poroznost državne granice, naročito prema Albaniji, upozorila je Agencija.

Oružje koje se iz Crne Gore krijumčari u Albaniju preko Skadarskog jezera ili graničnog prijelaza Bozaj, kako se navodi, porijeklom je uglavnom iz Republike Srpske, ili je ukradeno iz kasarni bivše jugoslavenske vojske.

Migranti u Crnu Goru pristižu iz Albanije, preko Kosova, odakle se, uglavnom kombi vozilima i kamionima, prebacuju prema BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i dalje na Zapad, a među ilegalcima dominiraju Albanci sa Kosova, državljani Albanije, Turske, Rumunije i drugih zemalja.