Svijet
0

Sva četiri primjerka Magna Carte ujedinit će se prvi put 2015. godine

Klix.ba
Britanska biblioteka planira 800. rođendan Magna Carte proslaviti tako što će pod jednim krovom ujediniti sva četiri sačuvana izvorna primjerka dokumenta koji je postavio temelje britanskog običajnog prava i zaustavio pobune.

Biblioteka je najavila da će tokom tri dana biti izložena tri preostala izvorna primjerka dokumenta koji je engleski kralj John izdao u junu 1215. godine kako bi ugušio ustanak engleskog plemstva.

"Napravljene su brojne kopije dokumenta i poslane biskupima i šerifima širom Engleske, ali su samo četiri preživjele", navodi Claire Breay, glavna kustosica biblioteke za srednjovjekovne rukopise.

Dva primjerka se nalaze u kolekciji biblioteke, treći se čuva u Lincolnovoj katedrali, a četvrti u katedrali u Salisburyju.

Početkom 2015. godine, istraživači će pomno proučiti ova četiri dokumenta, a 1.215 posjetilaca, koji će dobiti priliku da ih pogledaju, bit će odabrani kroz takmičenje. Breay navodi da će posmatranje ovih dokumenata zajedno pružiti novi uvid akademicima u dokumente i zapise na latinskom jeziku.

Britanija planira čitavu 2015. godinu posvetiti proslavama Magna Carte, temelja njihovog ustava, sačinjenog od serija zakona i konvencija. Dokument je zaustavio ustanak plemića razljućenih kraljevim despotskim ponašanjem i porezima.