Zločinačke izjave
38

Suspendovan ruski novinar koji je pozivao na davljenje ukrajinske djece

B.H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Voditelj ruskog medija Russia Today (RT) koji je pod direktnom kontrolom države suspendovan je nakon izjave da ukrajinska djeca koja Ruse smatraju okupatorima trebaju biti utopljena.

Glavna urednica, Margarita Simonyan, tvitala je 23. oktobra da je suspendovala voditelja, Antona Krasovskog, zbog njegovih "odvratnih" komentara, dodajući da niko na RT-u ne dijeli njegovo mišljenje.

U emisiji emitiranoj prošle sedmice, voditelj RT-a Anton Krasovski rekao je da je djecu koja su kritikovala Rusiju trebalo "baciti ravno u rijeku s jakom strujom".

Krasovski je odgovarao je na izvještaj ruskog pisca naučne fantastike Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, djeca rekla da bi bilo bolje da im Moskva nije okupirala zemlju.

"Trebalo ih je utopiti u Tysyni (rijeci), samo utopite tu djecu, utopiti ih ili strpati u kolibe i spaliti", izjavio je tada Krasovski.

U kratkom dijelu intervjua, koji je podijeljen na društvenim mrežama, Krasovski se također nasmijao izvještajima da su ruski vojnici silovali starije Ukrajinke tijekom invazije.

Komentar Krasovskog izazvao je bijes u Ukrajini i na Zapadu, potvrdujući tvrdnje da Rusija namjerava iskorijeniti Ukrajince kao naciju.

"Vlade koje još uvijek nisu zabranile RT moraju pogledati ovaj isječak", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u tweetu koji je povezan s isječkom intervjua.

"Agresivno poticanje na genocid nema veze sa slobodom govora. Portrebno je zabraniti RT u cijelom svijetu", poručio je Kuleba.