Zloupotreba 600.000 funti
4

Suprug doskorašnje premijerke Škotske uhapšen u istrazi o nepravilnom finansiranju stranke

F. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Škotska policija je Saopćila da je 58-godišnji muškarac "uhapšen kao osumnjičeni" u srijedu i dodala da njeni službenici vrše pretrage na adresama povezanim s istragom. Radi se o Peteru Murrelu suprugu doskorašnje prve ministarke Škotske Nicole Sturgeon.

Smatra se da su adrese koje su pretražene uključivale dom Sturgeon i Murrell u Glasgowu, gdje su ulazna vrata bila zaštićena šatorom, i sjedište SNP-a u blizini škotskog parlamenta u Edinburghu.

Policijski kombiji bili su parkirani u sporednoj ulici u blizini ureda SNP-a, a policijska traka bila je postavljena oko Sturgeonovine kuće. Murrell je bivši izvršni direktor SNP-a.

Istraga je pokrenuta nakon pritužbi o tome kako SNP raspolaže sa 600.000 funti donacija koje je stranka navodno prikupila za kampanju za i održavanje drugog referenduma o nezavisnosti.

Navodno je umjesto toga novac korišten za pomoć u svakodnevnim tekućim troškovima stranke.

“58-godišnji muškarac je danas, u srijedu, petog aprila 2023., uhapšen kao osumnjičeni u vezi s istragom koja je u toku o finansiranju i finansijama Škotske nacionalne stranke. Čovjek je u pritvoru i ispituju ga detektivi škotske policije. Policajci u sklopu očevida vrše i pretrese na više adresa. Izvještaj će biti poslan Uredu krune i Fiskalnoj službi prokuratora. [Budući] da je istraga u toku, ne možemo dalje komentarisati", navela je policija.

Iz SNP-a su kazali da ne bi bilo primjereno komentirati bilo kakvu policijsku istragu uživo, ali da je SNP u potpunosti sarađivao s ovom istragom i nastavit će to činiti.

"Na svom sastanku u subotu, upravno tijelo SNP-a, NEC, složilo se s revizijom upravljanja i transparentnosti - koja će se nastaviti sljedećih sedmica", stoji u saopćenju.