Grčka
0

Sukobi mladih i policije na demonstracijama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sukobi između više desetaka mladih i policije izbili su u ponedjeljak u središtu Atine na početku demonstracija studenata i nastavnika u znak sjećanja na tinejdžera kojega je ubio policajac prije dvije godine.

Od početka defilea, na kome su se sakupile hiljade ljudi, male grupe s kacigama i maskama na glavi napale su kamenjem i drvenim štapovima izloge banaka i trgovina od kojih je većina pokrivena metalnim roletnama.

Kada su stigle blizu parlamenta, ove grupe su gađale kamenjem prilaz jednog luksuznog hotela u čijem pravcu je bačen "molotovljev koktel" kao i na policijski kordon koji je tu bio raspoređen. Interventna policija ih je prisilila da se povuku.

Većina demonstranata je mirno koračala prema parlamentu, izvikujući "Grčka nije protektorat", zbog tutorstva koje su zemlji nametnuli Evropska Unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) u zamjenu za njen finansijski spas.

"Napolje MMF", pisalo je na transparentima.

Ove demonstracije, iza kojih je trebalo da u toku dana slijedi druga povorka ljevice, obilježavaju smrti 15-godišnjeg Alexisa Grigoropoulosa, kojega je 6. decembra 2008. godine ubio jedan policajac. Ova greška pokrenula je mjesec dana urbanog nasilja u Grčkoj i uzrokovala radikalizaciju jednog dijela grčke omladine.

Poslije devet mjeseci suđenja, izvršilac ubistva 38-godišnji policajac Epaminondas Korkoneas osuđen je u oktobru na doživotni zatvor, nakon što je proglašen krivim zato što je namjerno pucao u žrtvu.