Savjetodavno mišljenje
79

Sud u Hagu započelo saslušanje o izraelskoj okupaciji Palestine, svjedočit će 52 države

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
U decembru 2022. godine Generalna skupština UN-a donijela je rezoluciju kojom poziva ICJ da da savjetodavno ili neobavezujuće mišljenje o izraelskoj 57-godišnjoj okupaciji palestinskih teritorija. Danas je pred Međunarodnim sudom pravde započelo saslušanje.

Skupština je glasala s 87 za, 26 protiv i 53 suzdržana glasa o rezoluciji, s podijeljenim zapadnim nacijama, ali s gotovo jednoglasnom potporom u islamskom svijetu, uključujući i arapske države koje su nedavno u to vrijeme normalizirale odnose s Izraelom. Rusija i Kina glasale su za rezoluciju.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i 24 druge članice, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, glasali su protiv rezolucije, dok je Francuska bila među 53 nacije koje su bile suzdržane.

Generalna skupština UN-a zatražila je od suda savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske "okupacije, naseljavanja i aneksije … uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalema, te od njegovog usvajanja povezanog diskriminirajućeg zakonodavstva i mjere".

UN-ova rezolucija također traži od ICJ-a da savjetuje kako te politike i prakse "utječu na pravni status okupacije" i koje pravne posljedice proizlaze iz tog statusa za sve zemlje i UN.

Pedeset i dvije države i tri međunarodne organizacije izrazile su namjeru sudjelovanja u usmenom postupku pred ICJ-om.

Šestodnevna javna rasprava o "posljedicama izraelske okupacije" omogućit će stranama da daju svoje stavove o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Vrijedno je napomenuti da je ovaj slučaj odvojen od tužbe za genocid koju je Južna Afrika podnijela ICJ-u protiv Izraela zbog njegovih navodnih kršenja u tekućem ratu u Gazi. Umjesto toga, fokusira se na izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze i istočnog Jeruzalema od 1967. Palestinci traže sva tri područja za nezavisnu državu.

Postoje dva pitanja na koja će svi podnesci morati odgovoriti.

Prvo je koje su pravne posljedice trenutne okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela i sprječavanja Palestinaca u njihovom samoodređenju produljenjem okupacije, izgradnje naselja i aneksije palestinskih teritorija.

A onda je drugo pitanje kako te politike utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje proizlaze za sve države, ne samo za Izrael.