Pakistan
0

Stražar ubio guvernera pokrajine Pendžab

FENA
Salman Taseer (Foto: AFP)
Salman Taseer (Foto: AFP)
Guvernera najveće pakistanske pokrajine Pendžab u utorak je iz vatrenog oružja ubio jedan od njegovih stražara u pakistanskoj prijestonici, saopćila je policija. Njegovo ubistvo predstavlja atentat na najviše rangiranu političku ličnost od ubistva bivše premijerke Benazir Bhutto u decembru 2007. godine.

Guverner Pendžaba Salman Taseer bio je visokorangirani član Bhuttove Pakistanske narodne stranke, i blizak saradnik predsjednika Asifa Alija Zardarije, muža Benazire Bhutto.

Taseer se često oglašavao u javnosti povodom brojnih pitanja, uključujući i njegovo protivljenje pakistanskom zakonu o blasfemiji u proteklim danima. Islamisti u Pakistanu brane kontroverzni zakon i osuđuju one koji mu se protive.

Policijski zvaničnik Mohammad Iftikhar izjavio je da je Taseera ubio jedan od njegovih stražara iz elitnih snaga sigurnosti nakon što je došao do tržnog centra Khosar u Islamabadu, popularnog među Zapadnjacima i bogatim Pakistancima.

  • Ubica je odveden u pritvor, kazao je Iftikhar.

Još pet osoba je ranjeno dok su ostali pripadnici službe sigurnosti reagovali na napad.

Drugi policijski zvaničnik, Hasan Iqbal, izjavio je da su dvojica svjedoka rekli policajcima da je guverner izlazio iz svog vozila dok je čovjek iz njegovog osiguranja ispalio dva hica u njega. Taseer je nakon toga pao na zemlju, dok su ostali policajci otvorili vatru na napadača.

Ostalo je nejasno da li je napadač ranjen.