Carl Bildt
0

Strategija EU prema sjevernoj Africi je neuspjeh demokratije

SRNA
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ocijenio je da je strategija EU prema sjevernoj Africi "neuspjeh demokratije" nakon revolucije jasmina u Tunisu, piše danas portal "EUObserver".

"Saradnja sa zemljama južno od Sredozemnog mora posebno je važna kako bi te zemlje postpeno otvorile svoje političke i ekonomske sisteme što bi dalu nadu mladim ljudima i šansu za budućnost. U slučaju Tunisa, to je očigledno bio potpuni promašaj", kaže Bildt.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je autoritarni lider Tunisa Zine el Abidin Ben Ali pobjegao iz zemlje u Saudijsku Arabiju pod pritiskom naroda nakon 24 godine na vlasti, što je prvi put da je jedan arapski lider morao da se povuče pred narodom.

 EU dugo je podržavala Ben Alija, posebno zemlje sa juga EU.

Bildt je pozdravio pomoć EU za ekonomsku liberalizaciju sjeverne Afrike, ali je kritikovao to što se pravila da ne vidi kršenje ljudskih prava.

"Tunis je potpisao sporazum o pridruživanju sa EU 1995. godine i jedina je zemlja južno od Sredozemnog mora koja ima sporazum o industrijskim proizvodima (FTA) sa EU. Neusmnjivo, to je bilo važno za ekonomski razvoj ove zemlje", rekao je Bildt.

Bildt smatra da sada treba postaviti pitanje da li je EU bila dovoljno robusna u traženju poštovanja ljudskih prava u Tunisu.
"EU prvo mora podržati demokratsku stabilizaciju zemlje, a zatim se pozabaviti razvojnim mogućnostima", kaže Bildt. 

Decenijama južne članice EU podržalave su strategiju pomoći nekoliko "neprijatnih" vlada radi zaustavljanja imigracije, lakšeg pristupa energentima i tržištima, te blokiranja islamskog radikalizma.

Međutim, stari saveznici Ben Alija sada su mu okrenuli leđa. Zbačeni lider prvo je odletio u Pariz gdje mu je rečeno da nije dobrodošao, nakon toga bio je u Libiji i Italiji, da bi ga na kraju primila kraljevska porodica Saudijske Arabije. 

U potpunoj promjeni stava prema Ben Aliju francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da Pariz sada nudi podršku demokratskim težnjama naroda Tunisa i radi toga zamrznuo "sumnjive finansijske transakcije Tunižana u Francuskoj". 

"Francuska politika zasniva se na trajnim principima - nemiješanje u unutrašnje poslove suverenih država, te podrška slobodi i demokratiji", rekao je Sarkozy. 

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je nove lidere Tunisa da se okrenu demonstrantima i da uspostave istinsku demokratiju, dodajući da je apsolutno neophodno poštovati ljudska prava i garantovati slobodu štampe i okupljanja.
Sa svoje strane šef inostranih poslova EU Catherine Ashton, kao i komesar EU za proširenje Štefan File rekli su da podržavaju revoluciju jasmina u Tunisu, koja je dobila ime po svijetu koji je nacionalni simbol te zemlje. 

"Sa najvećom pažnjom pratimo događaje u Tunisu. Želimo da izrazimo podršku i priznanje narodau Tunisa i njihovim demokratskim aspiracijama, koje treba ostvariti na miran način", navodi se u zajedničkom saopštenju.

U međuvremenu SAD, još jedan dugogodišnji prijatelj bivšeg režima, osudili su i izrazili užasnutost zbog nasilja nad građanima, koji su na "miran način izražavali svoj stav " i pozdravili "hrabrost i dostojanstvo naroda Tunisa".

Uprkos činjenici da je lider Tunisa pobjegao, bezbjednosni aparat lojalan Ben Aliju sukobio se ovog vikenda u nekoliko navrata sa vojskom Tunisa.

Prema izvještajima televizije Al Jazeera, snage bezbjednosti, vojska, policija i neregularne snage milicije pokušavaki svaka za sebe da preuzme kontrolu nad situacijom, a pojavile su se i lokalni odbori bezbjednosti koje formiraju obični građani.
Arapska liga takođe se oglasila opisujući revoluciju kao "istorijsku fazu kojoj su svjedoci građani Tunisa" i pozvala sve Tunižane da se ujedine.

U međuvremenu, revolucionarni talas proširio se i na druge arapske zemlje kao što su Alžir, Egipat, Jordan i Libija.