Analizirali konačan ishod
242

Strani mediji: Izbori u BiH utrli put novom načinu vladanja, nacionalne stranke doživjele poraz

A. B.
Strani mediji pišu da su građani nakon 25 godina glasali za promjene (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Strani mediji pišu da su građani nakon 25 godina glasali za promjene (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Održavanje lokalnih izbora u BiH zanimalo je i strane medije koji su uglavnom izvještavali o tome da su održani pod sjenom koronavirusa, ali da su uprkos tome donijeli veliki preokret i pobjedu opoziciji.

Associated Press je napisao da su opozicioni kandidati pobjedom na lokalnim izborima u BiH osvojili većinu u glavnim bh. gradovima zadajući "bolan udarac" davno ukorijenjenim nacionalnim strankama.

"Vodeći se valom nezadovoljstva zbog načina na koji su se vladajuće stranke u BiH nosile s pandemijom, građani su odlučili da opozicone stranke preuzmu vlast u većim gradovima BiH poput Sarajeva i Banje Luke. Iako su nedjeljni izbori bili lokalni, uvriježeno je mišljenje da su utrli put novom načinu vladanja u ovoj maloj balkanskoj naciji koja je od kraja rata bila nelagodno podijeljena između tri etničke grupe - Bošnjaka, Srba i Hrvata", piše AP.

Strani mediji su se osvrnuli na to da je manja izlaznost na izborima u prošlosti koristila dominantim bh. nacionalnim strankama da osvoje većinu i pobijede, ali da se nakon 25 godina ta situacija znatno promijenila.

Kazali su da je pandemija otkrila sve nedostatke i probleme BiH te ukazali na brojne afere koje su obilježile prethodni period.

Reuters piše da se opozicija u Sarajevu ujedinila i da je uspjela osvojiti značajan broj glasova na ovim lokalnim izborima.

"Bošnjačka SDA priznala je da je izgubila izbore u Sarajevu gdje su opozicioni kandidati za načelnike osvojili nekoliko gradskih općina, ali ne i u cijeloj BiH. U Banjoj Luci, glavnom gradu Republike Srpske, opoziciona stranka PDP dobila je funkciju gradonačelnika prvi put nakon skoro 20 godina. Time su izbacili SNSD na čijem čelu je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH", ističe Reuters.

Bloomberg je također pisao o izborima u BiH navodeći da je gubitak SDA i SNSD-a uslovio potencijalni politički pomak na općim izborima 2022. godine.

Dodali su da je gubitkom najviše bio uznemiren Milorad Dodik iz SNSD-a čija stranka je izgubila gradonačelničko mjesto u Banjoj Luci, koje je pripalo PDP-u i Drašku Stanivukoviću koji je postao najmlađi gradonačelnik u Republici Srpskoj.

"Koalicija četiri opozicione stranke pobijedila je Bošnjačku SDA u Sarajevu i preuzela kontrolu nad većinom općina koje se nalaze u sklopu glavnog grada BiH. Glasalo je oko 3,2 miliona birača u BiH u posebnim uslovima zbog pandemije, a posljednji opći izbori bili su poprilično nefunkcionalni i sa složenim sistemom podjele između glavnih etničkih grupa. Od 2018. godine kada su održani, trebalo je 13 mjeseci da se formira vlast", navodi Bloomberg.

The Washington Post se u najvećoj mjeri osvrnuo na to da su se lokalni izbori u BiH održali u duhu pandemije navodeći kakve su bile procedure glasanja te koje su se mjere morale poštivati.

"U najvećim bosanskim gradovima opozicione stranke su se, uprkos svojim ideološkim razlikama, usmjerile na stvarne probleme građana, a nisu potpirivale nacionalističke tenzije u svojim kampanjama. Mnoge od njih su se udružile, poput koalicije u Sarajevu, i osvojile značajnu prednost u odnosu na dosadašnje vladajuće stranke", naglasio je The Washington Post.