Svijet
0

Stranama na pregovorima o Kosovu predstavljen novi dokument

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Razgovori o budućnosti Kosova nastavljeni su u ponedjeljak u Beču, gdje su međunarodni posrednici predstavili suprotstavljenim stranama dokument za koji se posarednici nadaju da će otvoriti "put ka rješenju".

Dokument na 14 stranica, do čije je kopije došao Associated Press na Kosovu, ne spominje eksplicitno nezavisnost.

On, međutim, uvjerava kosovsku albansku većinu da Srbija "neće ponovo uspostaviti fizičko prisustvo na Kosovu".

Otcijepljenom pokrajinom upravljaju UN i NATO od 1999., kada je bivši jugoslavenski lider Slobodan Milošević poslao trupe da uguše pobunu čiji je cilj bilo dobijanje nezavisnosti.

U dokumentu se također navodi da će međunarodna zajednica zadržati civilno i vojno prisustvo na Kosovu čak i nakon što se odluči o konačnom statusu.

Oko 16.000 vojnika međunarodnih mirovnih snaga još poatrolira pokrajinom, koja je formalno ostala dijelom Srbije.

Etnički Albanci - koji čine do 90 posto od dva miliona stanovnika pokrajine - zahtijevaju punu nezavisnost, dok Srbija nudi široku autonomiju istovremeno insisistirajući da pokrajina ostane unutar njenih granica.

Predstavnik EU-a Wolfgang Ischinger izjavio je novinarima u ponedjeljak kako je novi dokument pokušaj da se "okrenemo i od parola krenemo ka suštini".

"Ušli smo u novu fazu u našim naporima ka mogućem rješenju konačnog statusa", izjavio je on te dodao: "Bio bih veoma iznenađen ako bi to išlo lako."