Svijet
0

Strahovi zbog budućih događaja na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemlje članice EU koje su do jučer imale rezerve u pogledu nezavisnosti Kosova našle su se pod velikim pritiskom, piše Daily Telegraph u utorak.

Od svih njih međutim, jasno protivljenje na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu iskazao je još jedino Kipar, podijeljeno ostrvo koje i samo već 30 godina pokušava da dođe do diplomatskog rješenje svog problema.

Ipak, sastanak šefova diplomatija EU kosovski Albanci će svakako tumačiti kao signal snažne podrške koju im Bruxelles pruža, navodi Daily Telegraph.

Amerikanci će međutim, najvjerovatnije insistirati da Kosovo ne proglašava nezavisnost prije 20. januara, i to zbog predsjedničkih izbora u Srbiji, navodi ovaj list koji ujedno razmatra i koji je od sljedeća tri scenarija u narednom periodu najvjerovatniji.

Šanse za izbijanje rata i nasilja su, piše list, male s obzirom na 16 hiljada vojnika NATO-a na Kosovu, mada se sporadični incidenti ne mogu isključiti. Šanse za nastavak pregovora dvije strane na čemu insistiraju Srbija i Rusija su izuzetno male, dok je najvjerovatniji scenarij onaj po kojem će kosovski Albanci sačekati s proglašenjem nezavisnosti dok, kako navodi Daily Telegraph, Boris Tadić ne bude ponovo izabran za predsjednika.

NATO snage osiguraju sigurnost za kosovske Srbe, svjetske sile bez Rusije priznaju novu državu, EU ponudi Srbiji slatke planove priključenja, i potom i Srbi i Albanci požele da čitavu stvar ostave iza sebe, navodi list kao ono što će se najvjerovatniji dogoditi u priči o budućem statusu Kosova.

Pod naslovom "Rađanje nacije", Independent je kosovskom problemu posvetio dio današnjeg dodatka u kojem razmatra s kakvim bi problemima Kosovo kao samostalna država moglo da se suoči.

Independent piše da je 10. decembar bio izuzetan dan u evropskoj historiji iako se ništa nije dogodilo - niti je Kosovo postalo nezavisno, niti je Srbija koncentrirala vojsku oko granice, nije došlo ni do kakvog pojedinačnog incidenta.

Ipak, značaj 10. decembra je u tome što je Kosovo prešlo onu ključnu tačku poslije koje više nema povratka.

I dok se nalazi na historijskoj prekretnici, Kosovo je oprhvano problemima koji bi i najčvršću naciju od svih mogli da bace na koljena.

To je , prema pisanju Independenta, prije svega nezaposlenost koja iznosi oko 40 posto od čega 70 posto mladih na Kosovu ne radi.

Navodeći da je Kosovo bilo najsiromašniji i najnerazvijeniji dio stare Jugoslavije, ovaj list piše i da Kosovu nedostaju dobre, kvalifikovane sudije, da je rasprostranjena korupcija, da su česte nestašice struje, i da se najveća količina žita dobavlja iz Srbije, što bi, piše Independent, osvetoljubiva srpska vlada mogla da ukine preko noći.

Financial Times cio svoj dodatak posvetio je Bosni i Hercegovini. Uz predviđanja da bi ta zemlja u narednih pet godina zbog ogromnih rezervi uglja i hidroenergetskog potencijala mogla da postane najveći izvoznik struje u regionu, list razmatra i strahove zbog budućih događaja na Kosovu.

Uz zaključak da je predviđanje tajminga i prirode nasilja na Balkanu izuzetno teško, Financial Times navodi tvrdnje zapadnih zvaničnika da bi jedino totalna secesija Republike Srpske mogla da izazove ozbiljne probleme.

Entitet bosanskih Srba je pak, prema pisanju lista, trenutno zadovoljan ekonomskim, ako već nije političkom statusom quo, i to zbog direktnih inostranih investicija od 2 milijarde eura.