Svijet
11

Stotine migranata poginulo u potonuću dva broda u Sredozemnom moru, izvučena tijela beba

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 239 osoba poginulo je u potonuću brodova koji su krenuli s obale Libije prema Italiji, objavili su Ujedinjeni narodi.

Glasnogovornica UNHCR-a Carlotta Sami kazala je kako su ovu informaciju potvrdile dvije preživjele osobe koje je spasila italijanska obalna straža i dovela na otok Lampdeusa.

U jednoj grupi je među migrantima bilo 20 žena i šestero djece. Oni su bili na gumenom čamcu koji se također prevrnuo. Izvučeno je 12 tijela među kojima su tri bebe. U drugom čamcu bilo je blizu 130 osoba, piše Yahoo News.

Šef ureda za odnose s javnošću Međunarodne organizacije za migracije Leonard Doyle kazao je kako je od početka ove godine 4.220 osoba poginulo na Sredozemnom moru.

Ruta od Libije prema Italiji je mnogo opasnija od one prema Grčkoj. Krijumčari su počeli koristi lošije brodove pa čak i čamce na napuhavanje, koji su prepuni ljudi. Nekada ih bude i hiljadu, zbog čega je smrtnost prilikom nesreće mnogo veća.

UN je upozorio da bi 2016. godina mogla biti najsmrtonosnija za migrante. Blizu 330.000 migranata je uspjelo preći more ove godine, dok ih je u 2015. bilo više od milion.