Sahrana prvog para Poljske
0

Stotine hiljada Poljaka ispratit će Lecha Kaczynskog

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Stotine hiljada Poljaka okupit će se u Krakowu kako bi odalo posljednju počast tragučno stradalom poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom, koji je izgubio život u avionskoj nesreći u Rusiji.

Poljski predsjednik će biti sahranjen u katedrali Wawel, posljednjem počivalištu kraljeva i heroja zemlje kojom je predsjedavao.

On je zajedno sa još 95 osoba stradao u avionskoj nesreći prije osam dana kada se zaputio u Rusiju na ceremoniju odavanja počasti poljskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

Mnogobrojni svjetski lideri otkazali su dolazak na sahranu zbog vulkanskog pepela koji se nadvio na Evropom i blokirao zračni saobraćaj.

Komemoracija će biti održana u bazilici Svete Marije, odakle će tijela predsjedničkog para biti prevezena rutom obilježenom poljskim zastavama, crnim trakama i fotografijama Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije.

Njihovo posljednje prebivalište bit će kraljevska grobnica u katedrali Wawel, pored nacionalnih heroja i poljskih kraljeva. Odluka da grobnica stradalog para bude baš tu podijelila je poljsku javnost.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati mnoštvo građana.