Svijet
0

Steinmeier u Egiptu i Izraelu radi razgovora o prekidu sukoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier sastat će se u subotu u Egiptu s predsjednikom Hosnijem Mubarakom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom kako bi pružio podršku prekidu sukoba u Gazi, objavio je u petak vladin glasnogovornik.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova precizirao je da će se susret održati u Sharm el-Sheikhu.

Šef njemačke diplomatije, koji će razgovarati i s egipatskim kolegom, odlazi potom u Izrael radi razgovora s izraelskim dužnosnicima planiranih za subotu navečer i nedjelju, precizirao je on.

"Situacija u Gazi je zabrinjavajuća. Humanitarna situacija u pojasu Gaze je još uvijek zabrinjavajuća", naglasio je Steinmeier, koji polijeće za Egipat u petak navečer.

On je također izrazio zadovoljstvo rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a te pozvao u četvrtak navečer na hitan prekid vatre u pojasu Gaze.

"To je veliki znak odlučnosti međunarodne zajednice", naglasio je on. "Taj tekst pokazuje put za postizanje prekida vatre", precizirao je njemački diplomat.

Izraelski napadi u pojasu Gaze i palestinska raketna pucnjava nastavljeni su u petak ujutro unatoč pozivu Vijeća sigurnosti UN-a na hitni prekid vatre, nakon dvije sedmice izraelske ofanzive u kojoj je ubijeno 780 Palestinaca.