Sumnjičavost Zapada
73

State Department o Putinovom prijedlogu demilitarizirane zone: Prvo se povući sa ukrajinskih granica

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kao odgovor na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da se uspostavi "demilitarizirana zona" između Rusije i Ukrajine, američki State Department je objavio da Rusija prvo mora demilitarizirati okupirane dijelove Ukrajine.

Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta istaknuo je kako pokušavaju shvatiti kako bi se implementirala demilitarizovana zona između Rusije i Ukrajine kada su ruske snage trenutno unutar Ukrajine.

Zbog takve kontradiktornosti naglasio je poteškoće u uspostavljanju demilitarizirane zone dok ruske trupe ostaju na ukrajinskoj strani granice. Podsjetio je i da je Putin u više navrata izjavljivao da njegov cilj ostaje da osvoji i pokori Ukrajinu.

"Tako da mislim da ako Rusija zaista želi da pokaže interes za demilitarizovanu zonu, ono što bi mogli da urade je da počnu demilitarizacijom dijelova Ukrajine u kojima se trenutno nalaze ruske snage", konstatirao je Miller.

Putin je ukazao na ideju o "demilitarizovanoj" zoni u Ukrajini, koja bi, kako je rekao, pomjerila rusku teritoriju, uključujući i okupirane dijelove Ukrajine, van dometa kako artiljerijskih sistema fronta tako i sistema dugog dometa - Zapada.